Van úgy, hogy az embernek felhalmozódik sok tojás a kamrájában. Jelenleg kb. 200 tojás van ilyen állapotban nálunk. Nem csoda, hisz naponta kb. 8-10 db termelődik, és hát nem bírunk minden nap 10 tojásos rántottát enni. Bármennyire is szeretnénk. Vagyis igazából apuci szeretné, mert imádja a tojást. Én nagyjából utálom. Sőt, egész konkrétan nagyon nem szeretem. Így hát előkaptam újra pár db tojást - most közepes és kisebb darabok estek áldozatul -, és nekiálltam kreálni. Zavarta a csőrömet az a két csepp mandulaaroma, ami volt az üvegcsében, és mindig csak leesett a polcról, mert annyira könnyű volt, hogy megbillent, ha a közelében, akár egy méterre is tőle megmozdítottam valamit. Kivégzésre ítéltem szegényt. Én, a gaz gyilkos! :) Tegnapról úgyis ottmaradt még a kakaópor elővéve, Katicát úgyis le kellett valamivel foglalni - borzalmasan hisztis-nyűgös napja volt ma -, így hát befogtam. Előrevetítem: nem verte le a tésztát, pedig nagyon rezgett a léc. :)
Hozzávalók:
5 db tojás
5 ek cukor
4 ek liszt
1,5 ek kakaópor
kiskanálnyi szódabikarbóna
1 doboz habtejszín (a felverős, cukormentes változat)
1 ek kakaópor
1 ek cukor
20 csepp mandulaaroma (lehet zöld is, mindegy, úgyis a kakaó fogja enyhén színezni a krémet)
1 tábla fehércsoki
0,5 ek liszt
1 dl tej
10 csepp átlátszó mandulaaroma
Díszítésként tejszínhab
Elkészítés:Az első kupac hozzávalóból piskótatésztát készítünk, beleöntjük a kizsírozott-kilisztezett tepsibe, megsütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni és félbevágjuk.
A második kupac hozzávalóból krémet készítünk: a tálba tesszük a mandulaaroma kivételével a többi hozzávalót, felverjük. Amikor már aránylag szilárd, de még ki tud esni a tálból, hozzácsepegtetjük a mandulaaromát, majd kiesés-mentességig verjük. Ez azt jelenti, hogy a fejünk fölé tartjuk a tálat fejjel lefele fordítva, és nem kell rohanni hajat mosni, mert nem zuttyan ki belőle semmi.
A félbevágott piskótát megkenjük a krémmel. Nem lesz túl vastagon benne, de többet nem igazán bírna el a tészta, hanem összezuhanna a habfixálás-mentességtől az egész. Összefordítjuk a két felet és hagyjuk egy kicsit összeállni, lehetőleg hűtőben.
A fehércsokit feltördeljük egy bögrébe, ráöntjük a tejet, berakjuk mikróba. Kb. 25 mp múlva kivesszük, felverjük robotgéppel (így teljesen feloldódik a csoki), beletesszük a lisztet és a mandulaaromát, csomómentesre keverjük, majd fél percre betesszük a mikróba ismét. Nem tovább, mert akkor egy használhatatlan trutyit és egy jó adag cukros olajat kapunk belőle, azzal meg gyakorlatilag semmire nem megyünk.
Ha kész vagyunk, még melegen a bögréből a hideg sütire öntjük a fehér kulimászt, eloszlatjuk rajta egy széles késsel - nem kell simára, egyenletesre húzni, elvégreis ronda de finom süti lesz belőle.
Legalább egy órára hűtőbe tesszük az egészet, és lehet vágni tetszőleges méretre, a tetejére tejszínhabot tenni, cukorkákat, csokireszeléket, stb., amit akarunk.