HTML

dö napló és egyéb mulatságok

Van két csodacsajszim meg egy picipasim, akik mellett nem lehet megállni fél percre sem. Viszont van pár hobbim: fotózás, sütés-főzés, szájjártatás... ezekhez pedig kell egy hely ;)

Friss topikok

Linkblog

Sörös, sült csülök újkrumplival

2014.06.14. 10:10 bopci

Egy szupi egytálétel a foci vb-re. Lényegében annyi az egész, hogy könnyen-gyorsan összedobjuk, aztán betoljuk a sütőbe, és ott is lehet hagyni, míg elkészül, tehát nem igényel felügyeletet, a férfiak szeretik, sör, kovászos uborka, stb. csúszik hozzá - ennél több pedig mi kellhet egy focirajongó ember párjának, feleségének, vagy csak szurkolók ellátására szakosodott sorstársaknak?! ;) :D

Magunkévá sikerült tenni egy bő kilónyi, inkább majdnem másfél kilónyi csülköt, csontostul-bőröstül-mindenestül. Tegnap pedig sikerült vennem magyar őstermelőtől származó újkrumplit. Ezt a kettőt összeadva nem nehéz kitalálni, hogy elvileg csülök pékné módra készülne, ha nem lennénk oda az egyben sült húsokért. :) Tehát eszem ágában sincs feldarabolni, tepsizni, stb. (azt meghagyom a sütinek, ami már kelendezik), hanem kamrakutattam és előszedtem a nagyobbik kacsasütő tálat. Tegnapról elfelejtődött a hűtőbe tenni a sört, így felhasználom azt is, úgy gondoltam. Még az is említésre méltó, hogy a sört azért használom, mert ebben a pácban azért jó lenne egy éjszakán át hagyni a csülköt, de ez most nem jött össze, és a sör élesztő-, valamint savtartalma pontosan megfelel annak, ami a gyorspácok lényege.

Sörös, sült csülök újkrumplival

Hozzávalók:

1-1,5 kg-nyi egész csülök
kilónként egy maréknyi jódozott só
kilónként egy evőkanál frissen őrölt bors
1-2 db babérlevél
kilónként egy kiskanálnyi paprikapor
kilónként egy evőkanál fokhagymagranulátum, vagy kb. egy egész fej fokhagyma
1 kk őrölt köménymag
1 ek zsír
1 doboz sör (alkoholtartalom mindegy, én most az Aldis Greißent vettem meg, 99 Ft)

2 kg újkrumpli
1 fej hagyma

1 doboz tejföl vagy savanyúság ízlés szerint

Elkészítés:

A csülköt jól megmossuk, ha kell, kaparjuk, perzseljük. A csont mellett bevágjuk, filézzük, de úgy, hogy a csont benne maradjon, és két oldalra kifektetjük a hús részt, ám alul is be kell vágni a csontig, hogy teljesen át tudjon sülni majd; gyakorlatilag egy pillangó formát kapunk belőle. Ekkor újra alaposan megmossuk kívül-belül, hogy a csontnál a véres részt kimossuk rendesen.
A kezünkbe vesszük a sót, és jól besimogatjuk a bőrébe és a hús részbe is, megpaskoljuk, stb. (kényeztető masszázs ;))
Beletesszük a kacsasütő tálba vagy akkora tepsibe, amibe belefér kényelmesen és még marad benne hely a krumplinak meg a hagymának.A fűszerekkel megszórjuk egyenletesen, a zsírt kis diónyi darabokban köré rakjuk, majd az egész doboznyi sörrel felöntjük.
 A tepsit vagy a kacsasütő tálat lefedjük.

A sütőt bekapcsoljuk, alsó sütéssel 200 fokon kb. két órányit sütjük-pároljuk, majd az újkrumplit és a hagymát feldarabolva körérakjuk, jó fél órát lefedve, majd a fedőt levéve addig sütjük, míg megpirul az egész.

A tejföl nagyon jól illik hozzá, de van, aki a kovászos uborkára esküszik meg az ecetes gyöngyhagymára.

IMGP9042-1bph.jpg

 

IMGP9044-1.jpg

 

IMGP9045-1.jpg

6 komment

Címkék: sör futball recept világbajnokság egytálétel sütés csülök sült hús foci vb finom újkrumpli laktató húsétel sült csülök sült csülök sörrel magára hagyható étel

A bejegyzés trackback címe:

https://bopci.blog.hu/api/trackback/id/tr696300605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2014.06.14. 18:59:53

Tejföl?
Barbárok vagytok...

bopci 2014.06.14. 22:52:06

Próbáld ki először ;)

2014.06.15. 09:40:51

Nem Greißen hanem Greifen(fogni)

bopci 2014.06.15. 17:50:01

@A megvalósult amerikai ólom..:
Igen, mondhatni szétolvadt a szájban, a teteje meg ropogós volt a csülöknek.

bopci 2014.06.15. 17:50:53

@kobalt: Rendben, köszi, emlékezetből írtam, zöld dobozos és valami hasonló volt ráírva :)
süti beállítások módosítása