Ma torna után elvitt anyósom - köszönöm! - a cukrászos boltba. Elhoztam az utolsó cukrászalapot, a megrendelt rizslisztet, és kaptam tippet, valamint pisztáciapasztát kóstolóba. Így hát most készül a pisztáciatorta. Gluténmentesen. A rizsliszten legalábbis ez szerepel, hogy ő gluténmentes. Danikának amúgy is ajánlatos kevés búzalisztet - lehetőleg semennyit - adni, inkább gluténmentest - tehát rizs- és kukoricalisztet -, ezért nem olyan nagyon rossz az ötlet.
Ezennel felavatom a hétvégén talált méricskézős pitlikcsomagot is, ezért most már pontosan fogom tudni, miből mennyi van a sütiben. Kiderült, hogy hivatalosan kb. másfél evőkanálnyi mennyiség az én egy evőkanalam.
Gluténmentes pisztáciatorta
Hozzávalók:
Tészta:
4 tojás
6 ek rizsliszt
1 tk szódabikarbóna
1,5 evőkanál Norbi update 1 sweet édesítős lötty (vagy 4 ek cukor)
pár csepp citrom-, vanília- és rumaroma
Krém:
2 kk pisztáciapaszta
150 ml cukrászalap
1 evőkanál Norbi update 1 édesítős lötty vagy 2 ek cukor
Elkészítés:
1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra.
2. A tojást az édesítőszerrel vagy cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a liszttel elkevert szódabikarbónát és az aromákat.
3. Egy kerek tortaformába tesszük a nagyon könnyű tésztát (extra habos, könnyű az egész, vigyázat!) és tűpróbáig sütjük.
4. Addig a krémet elkészítjük. A cukrászalapot és a pisztáciapasztát összekeverjük (szükség esetén) az édesítőszerrel vagy a cukorral, kemény habbá verjük.
5. A kihűlt piskótát félbevágjuk, megkenjük a krémmel, majd a tetejére is teszünk habot. Én díszítésként tejcsokit használtam - ebből is lehet kapni gluténmentest.