Kiagyaltam, hogy márpedig mélyhűtőt kell takarítani. Nem ok nélkül persze, hisz apa meg Panni hozott egy fél doboznyi borsót, amit el kellett rakni a mélyhűtőbe, mert frissen olyan édes, mint a méz. Cukorborsó lévén. :) Tehát a mélyhűtőből előkeveredett egy zacskónyi darabolt csülökhusi, kedvencem, a spenót - igen, sokakkal ellentétben én nagyon szeretem :) -, valamint leveles tészta és egyéb, jelen esetben nem annyira fontos dolgok, mint magozott meggy, répakocka, stb.
Tehát valamit ki kellett gyorsan ötleni, hogy ne a kukában landoljon a kiolvadóban levő husi, így megszületett a zőccséges csülköcske á la én :)
Zöldséges csülök spenótos sörlivel
Hozzávalók:
40 dkg csülök kockára vágva (nekem konkrétan 38,6 dkg volt)
kevés olaj
kb. 4-5 maréknyi friss zöldborsó
1 szál sárgarépa
fél szál füstölt kolbász
só, bors, csípőspaprika, fokhagyma, paradicsomlé
1 doboz fagyasztott spenót (médin Aldi)
sok fokhagyma
2 dl tej
1 kis evőkanál liszt
reszelt sajt
45 dkg liszt
3,5 dl sör
fél csomag élesztő
csipetnyi só
az élesztőre cukor
A sörli (3. kupac iromány) hozzávalóit összegyúrjuk, letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. Amíg kel, nekiállunk a húst megcsinálni: az olajat serpenyőbe öntjük, amikor melegszik - és nem forró -, beletesszük a csülökhúst és a füstölt kolbászt felkarikázva, pirítjuk. Amikor már aranyszínű a hús, akkor sózzuk-borsozzuk-fokhagymázzuk, darált csípős paprikával megerősítjük, hozzátesszük a friss zöldborsót, a répát felkarikázzuk, ezeket összeforgatjuk, majd felöntjük egy fél doboz (2,5 dl) paradicsomlével, és kb. bő fél liter vízzel. Ekkor takarékra kapcsoljuk az egészet és lefedve kb fél óráig hagyjuk rotyogni.
Egy lábas alá gyújtunk, amikor meleg, a spenótot elkezdjük kiolvasztani benne (huzigáljuk a lábasban fel-alá), majd megfokhagymázzuk, sót teszünk hozzá, és felfőzzük. A lisztből és a tejből habarást készítünk, hozzáöntjük a spenóthoz, és legalább 5 percig forraljuk. A spenótot hagyjuk hűlni.
Nagy fazékban sós vizet forralunk, abba egy kávéskanállal beleszaggatjuk a sörliket (ha olajba mártjuk a kanalat, akkor könnyebb szaggatni), és kifőzzük őket. Egy hőálló edény aljába teszünk egy merőkanálnyi spenótot, erre a frissen kifőzött, lecsepegtetett sörliket, majd újabb kis merőkanálnyi spenótot és összeforgatjuk. Ezt mindaddig ismételjük, amíg van a sörliből és a spenótból.
Tálaláskor egymás mellé tesszük a húst és a spenótos sörlit, ízlés szerint reszelt sajttal megszórjuk.