HTML

dö napló és egyéb mulatságok

Van két csodacsajszim meg egy picipasim, akik mellett nem lehet megállni fél percre sem. Viszont van pár hobbim: fotózás, sütés-főzés, szájjártatás... ezekhez pedig kell egy hely ;)

Friss topikok

Linkblog

Kávés fagyitorta - Sportszelet torta fagyiból

2014.06.15. 18:27 bopci

Újabb, vébés nyalánkság ötlött az eszembe - és pihen a mélyhűtőben. Leginkább a Vienettához tudnám hasonlítani, vagy jégkrémszendvicshez, de a Sportszelet is ilyen lehet eredetileg, ha fagyis tortának van elkészítve. Az ok prózai: megnéztem a meccseket, hogy mi mikor lesz, és arra jutottam, hogy Argentínában ugye a kávé egy elég előkelő helyet foglal el a nemzeti csemegék közt, későn is kezdődik a meccs magyar idő szerint, úgyhogy valami ébrentartó kellene az Argentínának szurkoló férfiaknak. Na meg az ellenfél csapat szurkolótábora is jó, ha ébren marad ;)

Kávés fagyitorta

 

IMGP9075sm-1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:
2 tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
1 ek mokkakávé
1 ek zsíros (3,5-3,8 %-os) tej (vagy másfélszer annyi bolti tej, tehát 1,5-2,8%-os)
1 mk (mokkás, nem merő) szódabikarbóna
1 ek Rama margarin (vagy fele mennyiségű zsír)

Krémhez:
200 ml tejeskávé (lehet cikória kávéból is csinálni, ha gyerekek is eszik)
3 ek liszt
200 ml habtejszín
1 ek rum (gyerekeknek rumaroma, de ekkor kevesebb kell a lisztből is meg az aromából is)
50 g hideg tejcsoki darabolva

Tetejére:
2 ek holland kakaópor
2 ek kristálycukor
1 dl víz
pár csepp olaj

És a fontos hozzávaló: egy 1 literes fagyis doboz!

Elkészítés:

1. Egy magas falú tálban a tészta hozzávalóit összeöntjük, egy aránylag nagy tepsibe öntjük. Nem kell megijedni, nem lesz vastag a tészta, ez a lényege, hogy vékony legyen. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük alsó sütéssel. (Fontos háttérinfó: a tepsinek minimum 2x akkorának kell lennie, mint a fagyis doboznak!)

2. A tésztát kiszedjük még melegen a tepsiből és félbevágjuk. Nem függőlegesen, hanem a fagyis dobozhoz mérten.

3. A krémet elkészítjük: a lisztből és a tejeskávéból krémet főzünk - igen, tojás nélkül csináltam -, majd miután kész, hagyjuk egy kicsit hűlni és hozzáadjuk a rumot, elkeverjük vele, ezután az enyhén felvert habtejszínnel összedolgozzuk óvatosan, hogy habos legyen az egész.

4. A fagyis doboz aljára tesszük az egyik tésztalapot, erre a krém kétharmadát, majd belenyomkodjuk a darabokra vagdosott tejcsokit. Ezután rátesszük a másik tésztalapot, erre a krém maradékát.

fagyi-1.jpg

5. Betesszük mélyhűtőbe min. 2 órára.

6. A tetejére való csokimázt mikróban elkészítjük: az összes hozzávalót összeöntjük és kb. másfél-két perc alatt - mikróteljesítménytől függő -, gyakori keverés mellett elkészítjük, pár percet hagyjuk állni, aztán a mélyhűtőből kivett fagyira öntjük egyenletesen.

7. Újra a mélyhűtőre bízzuk a fagyit pár órára.

8. Éles késsel szeletelve, rummal leöntve vagy tejszínhabbal lehet fogyasztani.

IMGP9068sm-1.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: fagylalt foci fagyi foci vb tejeskávé desszert sport szelet fagyitorta Argentína vienetta fagylalttorta

A bejegyzés trackback címe:

https://bopci.blog.hu/api/trackback/id/tr766303937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása