HTML

dö napló és egyéb mulatságok

Van két csodacsajszim meg egy picipasim, akik mellett nem lehet megállni fél percre sem. Viszont van pár hobbim: fotózás, sütés-főzés, szájjártatás... ezekhez pedig kell egy hely ;)

Friss topikok

Linkblog

Kávé,csokoládé, tejszín és karamell

2012.05.12. 08:43 bopci

Reggeli kávés képeket nézegettem a neten, amikor rábukkantam erre a bejegyzésre. Valami iszonyat jól néz ki! Szóval muszáj közhírré tennem.

Nem az enyém a bejegyzés, itt a linkje!

 

 

 

 

Kávé,csokoládé, tejszín és karamell

 

Dolce Vita megihletett ezzel a  szülinapi felhívással, ez már a második kávés édesség. (És van még egy sós ötlet is a tarsolyban, megvalósításra várva :p)
 
A kávét én tejszínnel szeretem, tudom, most az igazi kávérajongók biztosan felhördülnek (akik szerint a kávét minden nélkül, keserűn kell fogyasztani).
 
Sőt, egyes helyeken a presszókávé mellé hoznak egy cuki kis kocka csokoládét, amit én előszeretettel oldok fel a kávéban.
 
Szóval kávé-tejszínnel. Ennél már csak az lehet jobb, ha még egy kis karamell is kerül mellé.
 
Így született a panna cotta duó, kávés és tejszínes réteggel, egy kis csokoládéval megbolondítva, mellé pedig egy selymesen sűrű karamell öntet. Azt hiszem, erre mondják az angolok, hogy indulging.
 
Aki szereti a kapucíner szeletet (gyerekkoromban imádtam, nem ettem ezer éve, azt sem tudom, kapni-e még...) az imádni fogja ezt is. Merthogy ugyanolyan íze van.
 
Hozzávalók 4 adagra:
 
3+2 dl tejszín
3+2 dkg cukor
3 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé
1 csomag dr. Oetker zselatin fix vagy 10 g sima zselatin
80 ml erős fekete kávé
 
a karamell öntethez:
2 ek cukor
1 dl víz
1,5 dl tejszín
 
Elkészítés:
 
8 g zselatin fixet (ez kb. fél csomag) vagy 4 g sima zselatint csomómentesen elkeverünk 2 dl tejszínnel, majd hozzáadunk 2 dkg cukrot és éppen csak összeforraljuk.
 
4 db, hideg vízzel kiöblített ramekin formába osztjuk igazságosan.
 
Hűtőben bő fél órán át dermesztjük.
 
Közben elkészítjük a kávés réteget:
 
12 g zselatin fixet (vagy 6 g sima zselatint) csomómentesen elkeverünk  3 dl tejszínnel, a kávéval és 3 dkg cukorral, beletördeljük a csokoládét, majd éppen csak összeforraljuk.
 
Ha a sima tejszínes réteg megdermedt, a tetejükre ráöntjük a kávés réteget. (A tejszínréteg megdermedése nálam egy bő fél óra volt, a hűtő leghidegebb részén, de akár a fagyasztóba is betehetjük egy rövid időre, de azért vigyázzunk, nehogy megfeledkezzünk róla és fagyi legyen!)  
 
Hűtőben dermesztjük.
 
Karamell öntet:
 
A cukrot egy kis lábosban Dobos torta színűre karamellizáljuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert a karamell keserű lesz (az első adag nekem a kukában végezte, egy pillanatra nem figyeltem oda és tessék:p).
 
Felöntjük a vízzel. A karamell ekkor megdermed, de nem kell aggódni, majd feloldódik. Közepes lángon kb. felére beforraljuk. Akkor jó, ha egy tányérra cseppentve már nem folyik szét.
 
Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.
 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kávé csokoládé recept tejszín karamell

A bejegyzés trackback címe:

https://bopci.blog.hu/api/trackback/id/tr254503693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása