Reggeli kávés képeket nézegettem a neten, amikor rábukkantam erre a bejegyzésre. Valami iszonyat jól néz ki! Szóval muszáj közhírré tennem.
Nem az enyém a bejegyzés, itt a linkje!
Kávé,csokoládé, tejszín és karamell
Dolce Vita megihletett ezzel a szülinapi felhívással, ez már a második kávés édesség. (És van még egy sós ötlet is a tarsolyban, megvalósításra várva :p)A kávét én tejszínnel szeretem, tudom, most az igazi kávérajongók biztosan felhördülnek (akik szerint a kávét minden nélkül, keserűn kell fogyasztani).Sőt, egyes helyeken a presszókávé mellé hoznak egy cuki kis kocka csokoládét, amit én előszeretettel oldok fel a kávéban.Szóval kávé-tejszínnel. Ennél már csak az lehet jobb, ha még egy kis karamell is kerül mellé.Így született a panna cotta duó, kávés és tejszínes réteggel, egy kis csokoládéval megbolondítva, mellé pedig egy selymesen sűrű karamell öntet. Azt hiszem, erre mondják az angolok, hogy indulging.Aki szereti a kapucíner szeletet (gyerekkoromban imádtam, nem ettem ezer éve, azt sem tudom, kapni-e még...) az imádni fogja ezt is. Merthogy ugyanolyan íze van.Hozzávalók 4 adagra:3+2 dl tejszín3+2 dkg cukor3 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé1 csomag dr. Oetker zselatin fix vagy 10 g sima zselatin80 ml erős fekete kávéa karamell öntethez:2 ek cukor1 dl víz1,5 dl tejszínElkészítés:8 g zselatin fixet (ez kb. fél csomag) vagy 4 g sima zselatint csomómentesen elkeverünk 2 dl tejszínnel, majd hozzáadunk 2 dkg cukrot és éppen csak összeforraljuk.4 db, hideg vízzel kiöblített ramekin formába osztjuk igazságosan.Hűtőben bő fél órán át dermesztjük.Közben elkészítjük a kávés réteget:12 g zselatin fixet (vagy 6 g sima zselatint) csomómentesen elkeverünk 3 dl tejszínnel, a kávéval és 3 dkg cukorral, beletördeljük a csokoládét, majd éppen csak összeforraljuk.Ha a sima tejszínes réteg megdermedt, a tetejükre ráöntjük a kávés réteget. (A tejszínréteg megdermedése nálam egy bő fél óra volt, a hűtő leghidegebb részén, de akár a fagyasztóba is betehetjük egy rövid időre, de azért vigyázzunk, nehogy megfeledkezzünk róla és fagyi legyen!)Hűtőben dermesztjük.Karamell öntet:A cukrot egy kis lábosban Dobos torta színűre karamellizáljuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert a karamell keserű lesz (az első adag nekem a kukában végezte, egy pillanatra nem figyeltem oda és tessék:p).Felöntjük a vízzel. A karamell ekkor megdermed, de nem kell aggódni, majd feloldódik. Közepes lángon kb. felére beforraljuk. Akkor jó, ha egy tányérra cseppentve már nem folyik szét.Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.