HTML

dö napló és egyéb mulatságok

Van két csodacsajszim meg egy picipasim, akik mellett nem lehet megállni fél percre sem. Viszont van pár hobbim: fotózás, sütés-főzés, szájjártatás... ezekhez pedig kell egy hely ;)

Friss topikok

Linkblog

Whiskys kóla teszt

2012.10.06. 20:57 bopci

Tegnapelőtt anyuval megkóstoltuk a whiskyt. Apa nem kért, pedig ő kapta. Anyu tisztán, én kólával ittam. Valamiért az rémlik, hogy a Charlie-s változaton kívül kólával szokták inni bulikban, kocsmákban, bárokban, Southforkban...

egyszóval ha valaki whiskyt iszik, azt tudtommal vagy sok jéggel, vagy kólával teszi. Namost a kólának ugye különféle változata van. Jelenleg úgy "tesztelgetem" a dolgot, hogy az 1 cl whiskyt felöntöm 4 dl-re kólával. Azért csak annyi whiskyt, mert az ízére vagyok kíváncsi, nem berúgni akarok :) Zoliztunk anno egy olyan kis vastag aljú poharat,   amin be van jelölve a 3 cl és annak az 1/3-áig öntöm csak a sárga nedűt :) A Freeway (Lidl saját márka 2 liter 199 Ft,) letudva, iható, bár kicsit jellegtelen íze van. Most a Pepsi van soron. Nem volt itthon kenyér, így hát beugrottunk a non-stopba érte, vagyis csak én ugrottam be, és mivel kb. másfél percem volt a nagybevásárlást lebonyolítani, és másmilyen, olcsóbb fajta kólát nem láttam, csak ezt, hát vettem Pepsit. Kb. egy vagyon volt... na de egy próbát megér. A Pepsivel nagyjából hasonló az íze, bár mivel ennek a kólának eleve van egy mellékíze, ami számomra fogkrémhez hasonlít, nem nyerte el igazából a tetszésemet. (A non-stopban a 2,5 liter Pepsi 445 Ft volt.)

Egy kis whisky-történet:

A whisky vagy whiskey (az előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja) olyan égetett szesz, amely őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A gabona – whisky-típustól függően – lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke.

A lepárlás tudományát valószínűleg ír misszionáriusok vitték a Földközi-tenger térségéből a Brit-szigetekre a 6. és 7. század között. A kontinensen először Spanyolországban jelent meg a mórok közvetítésével a középkorban. Itt eleinte nem italok, hanem illatszerek és aromák készítésekor alkalmazták.

A whiskey szó a usquebaugh alakból rövidült, amely jövevényszó az angolban, az ír nyelv uisce beatha és a skót gael nyelv uisge beatha kifejezésből ered, amelyek jelentése az élet vize. Így ez ugyanaz a kifejezés, amit például Franciaországban alkalmaztak a lepárolt mámorító italokra a középkorban: a latin aqua vītae illetve a francia l'eau de vie. Írországban először egy krónika, a Clonmacnoise-i annales említi a whiskyt az 1405-ös évnél, miszerint ekkor egy király belehalt abba, hogy túl sok aqua vītae-t ivott. Skóciában az első írásos bizonyíték 1494-ból való, amikor az adólisták szerint egy John Cor nevű szerzetesnek a király parancsára aqua vītae készítése céljából malátát utaltak ki.

A whiskyt alapanyaga, alkoholtartalma, készítésének módja és minősége alapján sorolják típusokba. Az alábbi fogalmak az európai whiskyre vonatkoznak, míg az amerikai whisky esetén általában egészen mást jelentenek, vagy nem léteznek.

  • malátawhisky (malt whisky): kizárólag malátázott árpából erjesztik és hagyma alakú üstben párolják le (kisüsti lepárlás).
    • házasítatlan malátawhisky (single malt): egyetlen lepárlóhelyen készített malátawhisky, lehet azonban – hacsak nem single cask – különböző üstökben készült illetve különböző évjáratok keveréke. Az ilyen whisky általában a lepárlóhely nevét viseli (Glenfiddich, Bushmills, Yoichi).
    • házasított malátawhisky(blended malt): többféle (különböző lepárlóhelyeken készült) malátawhisky keveréke; ha egy whisky megjelölése pure malt, blended malt vagy egyszerűen malt, akkor általában erről a típusról van szó.
  • gabonawhisky (grain whisky): malátázott árpa és legalább egy másfajta – nem malátázott, hanem főzött – gabonamag keverékéből erjesztik és utána általában folyamatos lepárlássalkészítik.
    • ha csak egyféle gabonaszemet használnak, akkor single grain típusról van szó.
  • tiszta kisüsti whisky (pure pot still whisky): kisüsti lepárlással készül árpamaláta és árpaszemek kevert pépjéből kizárólag Írországban.
  • kevert whisky (blended whisky): malátawhiskyk és gabonawhiskyk keveréke. Az egyszerűen Scotch Whisky vagy Irish Whisky megjelölésű ital, általában ezt a típust takarja. Az ilyen whisky általában több lepárlóhelyről eredő komponensek keveréke (Chivas Regal, Canadian Club) és nem viseli a lepárlóhely nevét (kivétel: Jameson Irish Whiskey).
    • kevert malátawhisky (blended malt): ha csak malátawhiskyket kevernek össze – ugyanaz, mint a házasított malátawhisky (vatted malt)
    • kevert gabonawhisky (blended grain): ha csak gabonawhiskyket kevernek össze.
  • hordóerősségű whisky (cask strength): Az érlelőhordóból hígítás és keverés nélkül palackozott whisky. Ritkán forgalmazott, csak a legjobb minőség esetén.

A whisky nem érik az üvegben, csak a hordóban, úgyhogy a whisky kora azonos a hordóban – a lepárlás és a palackozás között – eltöltött idővel. Az érés a whisky és a hordó anyaga közötti kémiai kölcsönhatás. Egy régen palackozott whisky értéke ritkasága miatt magas lehet, de minősége, kora nem nagyobb, mint a nemrég palackozott, ugyanannyi ideig hordóban érlelt whiskyé. A legtöbb whiskyt 40% körüli alkoholfokon hozzák forgalomba.

Ami nem szerepel a leírásban: igazán ismertté a Dallas c. filmsorozat tette. Illetve az amerikai filmsorozatok. Ugyanis ott előszeretettel fogyasztották mindennel és minden nélkül. Emlékezzünk csak vissza: Jockey bármit csinált, tervezett, mindig lépett a bárhoz és öntött magának egy pohár italt. Aztán időnként kocogtatta benne a jégkockákat, időnként egyből lehúzta, de végül a gyomrában végezte az arany nedű. Azt nem tudom, készült-e arról felmérés, a Dallas (és más amerikai sorozatok) hatására mennyivel nőtt az alkoholisták száma, de érdekes tanulmányt lehetne készíteni belőle. Mert ugye azt látja az átlagember, aki a tv előtt ül, hogy sikeresek és whiskyt isznak. A sikert próbálják elérni, vagy sikerül, vagy nem, de a whisky ivásával akaratlanul is azt próbálják érezni, mint amit a filmsorozatokban látnak. Mindenesetre agybutító hatása van, mint minden alkoholnak. Ezért kialakulhat egy olyan szokássorozat, hogy amikor az a bizonyos film kezdődik, apuka nem sört fog a kezébe, hanem megy a bárszekrényhez/pulthoz, és önt magának egyet. Mondjuk azt, amit a filmben látni vél. (Állítólag sima teát ittak, amit nem is csodálok, hisz annyi alkoholt bevágni azért elég nehéz lehet, és nagyjából mindannyiójuknak kemény alkoholistáknak kellett volna lenniük, hogy le tudjanak forgatni egy részt. Ugyebár mindannyian hallottuk már, hogy "Csapó...!"- és az ivászatos részt azért minimum 2x felvették, részenként vagy 4 db italkínálással. Fú, még belegondolni is necces, mennyi alkohol mehetett volna át a szervezetükön!)

Szólj hozzá!

Címkék: teszt alkohol kóla tesztelés búza whisky gabona cola whiskey kukorica maláta árpa rozs Dallas Jockey skót whisky

A bejegyzés trackback címe:

https://bopci.blog.hu/api/trackback/id/tr534823751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása