Egy aránylag klasszikus, gyors vacsit dobtam össze tegnap. Eredetileg répafőzelék akart lenni, de mint mindenben, állandó változtatgatást eszközöltem itt is. Szépen megaszondva. Ungarisül. :)
Mivel nem vettünk sajtot, nem volt kedvem anélkül elkezdeni összerakni a salátát. Lehet, hogy csúnya dolog tőlem, de akkor is ez van, nekem a sajt kell bele, így hát maradt a répa - mert azt vettem egy hirtelen ötletből kifolyólag. Nameg amit tegnap kaptunk "ebéd" gyanánt, "répafőzelék" néven kikiáltva... hát az botrányos volt. Sajtreszelőn volt lereszelve a répa, megfőzve nem, csak lereszelve, azokból a pici szálakból is kevés volt, a sűrítőanyag viszont borzalmasan sok. Az eddigi fasírt méretét és laktatósságát tekintve valahova a béka hátsó fele alá lezuhant a konyha. Kb. diónyi méretű fasírtból volt 2 db - az eddigi tecsós zsemle-méret után pedig ez elég elszomorító.
Gyors vacsi
Hozzávalók:
25 dkg darált hús
25 dkg áztatott kenyér
3 nagy csipet só
fűszerek: bors, pirospaprika, fokhagyma
zsemlemorzsa - kb. 4-5 ek volt
fél kg répa
1 ek olaj
2 nagy csipet só
2 dl nyers tej (médinbocifarm)
1 ek liszt
petrezselyemzöld (nekem szárított volt, zacskós kiszerelésben)
1 kg krumpli
sütéshez olaj/zsír/kókuszolaj, stb.
Elkészítés:
Először a darált húst a kenyérrel jó alaposan (nagyon alaposan!) összemoncsoráljuk, hogy pépes massza legyen az egész. Utána fűszerezzük. Igen, tudom, nincs benne tojás - na bumm, most nem tettem bele, ettől még ehető lett, és a tojásra érzékenyeknek sem jelentett gondot. Olajhevítés, és különböző méretűekre kisütöttem a fasírtokat. Volt kicsi, 2 diónyi, és volt nagy is - felnőtt adag -, ami elvileg hamburgerbe is elfért volna egész nyugodtan és bőven. Természetesen ahogy kisült a fasírt, Katica odasettenkedett, és amikor nem figyeltem a tálat - mert pucoltam a krumplit -, egy-két darabot magához vett. A nagy gömböcöket a serpenyőben egy lapos, húshoz való lapát-szerűséggel lelapogattam, így csíkos lett. Jópofán nézett ki :)
A répát (Panni meg Katica segédletével) megpucoltam, felkarikáztam vékonyan, belepakolásztam egy olajjal kikencézett lábasba, felöntöttem vízzel, ami jól ellepte, megsóztam, petrezselyemmel jól meghintettem - nem sajnáltam! :) -, és alágyújtottam. Miután jól megfőtt, a lisztből és a tejből habarást készítettem, azzal besűrítettem, forraltam pár percig és kész.
A krumplit meghámoztam, feldaraboltam, kisütöttem. Nem kell hozzá külön edény, bőven elég a fasírt után maradt olajban sütni.
Ennyi! :)