HTML

dö napló és egyéb mulatságok

Van két csodacsajszim meg egy picipasim, akik mellett nem lehet megállni fél percre sem. Viszont van pár hobbim: fotózás, sütés-főzés, szájjártatás... ezekhez pedig kell egy hely ;)

Friss topikok

Linkblog

A Dilemma meg a 8-as program esete velem

2014.03.28. 23:49 bopci

Péntek, vége a hétnek - végre! :) Bár csorbahét volt, nekem éppen túl sok is a Panni- és apanélküliségből. Ez van, kérem, aki pocaklakós és "anyátlan korcs", az sokszorosan igényli a szerettei közelségét.

Kitaláltam, hogy most édeset kapnak. A nyuszitorta maradékát kénytelen-kelletlen kiadtam a két- és négylábúaknak. Már csömör volt a köbön mindannyiunknak tőle, hiába volt finom. A citromos-joghurtos krém nagyon bejött mindannyiunknak. De ha fejenként kb. 20-30 dekát (plusz a piskótát) is betermeli valaki, hozzátéve, hogy annyira azért nem édes szájú, az azért már kemény teljesítmény :)

A mostani édes pedig dilemma. Melyik legyen vajh': túrós batyu vagy lekváros bukta? Lényegileg kb. ugyanolyan a tészta összetétele, bár most a Rama miatt inkább a túrós felé hajlok. A buktába azért keményen kell az az én-maroknyi puha zsír... Igen, szó szerint bele szoktam markolni a zsíros bödönbe :) Nekünk jó, mert sült-, nem műzsírt tudunk venni - kb. 2 havonta lehet venni egy 5 kg-os bödönyit -, és azért aránylag sokáig eláll. Kb. heti egy-két evőkanálnyi fogy el összesen :) És nem zsíros kenyérre - az csak igazi, kemencében sült friss kenyérrel és a földből kiszedett hagymával az igazi :) A hagyma meg a zsír megvan hozzá, de kemencét majd csak nyáron építünk a garázs mellé, legalábbis ez van tervben. Az üveg már gyűlik a készítéséhez :)

Ennyi bevezető után a recept - amiből még nem tudom, mi lesz, csak annyit, hogy incsifincsiség.

Túrós batyu

Hozzávalók:

Tészta:

70 dkg liszt
4,5 dl tej (bocitej, nem UHT-s!)
12,5 dkg Ramakocka
1,5 kiskanál só
8 evőkanál kristálycukor
1-1 kiskanál vanília- és rumaroma
fél csomag friss élesztő
fél csomag sütőpor

Töltelék:

50 dkg túró
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 mérce C-vitamin (tudom, kisül belőle, de akkoris kell bele :) A mérce az a Mülleres C-vitaminban levő kanálka-szerűség, és azt teszem bele)
1 evőkanál rumaroma
1 evőkanál vaníliaaroma
2-3 evőkanál tej
4 evőkanál gríz
2 marék mazsola

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a folyékonnyal kezdve bepakolásszuk a kenyérsütőbe, a 8-as, dagasztó programmal nekilendülünk a tésztacsinálásnak. Közben a tölteléket megkreáljuk. A gríz és a mazsola kivételével az egészet összeturmixoljuk/habverővel masszává katyvasztjuk. Ezután elkeverjük benne a grízt és a mazsolát.

A tésztát kb. 6 mm-es vastagságúra nyújtjuk, tenyérnyi négyzeteket vágunk belőle, közepébe teszünk másfél evőkanálnyi tölteléket, és átlós sarkokkal összehajtjuk, felvert tojással összeragasztjuk, a tetejét megkenjük tojással, és 175 fokos sütőben légkeveréssel készre sütjük. Nem szoktam, bár sokan csinálják: megszórjuk a tetejét még langyosan porcukorral.

Szólj hozzá!

Címkék: süti péntek recept sütemény finom kelt tészta túrós batyu

A bejegyzés trackback címe:

https://bopci.blog.hu/api/trackback/id/tr615201414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása