Péntek, vége a hétnek - végre! :) Bár csorbahét volt, nekem éppen túl sok is a Panni- és apanélküliségből. Ez van, kérem, aki pocaklakós és "anyátlan korcs", az sokszorosan igényli a szerettei közelségét.
Kitaláltam, hogy most édeset kapnak. A nyuszitorta maradékát kénytelen-kelletlen kiadtam a két- és négylábúaknak. Már csömör volt a köbön mindannyiunknak tőle, hiába volt finom. A citromos-joghurtos krém nagyon bejött mindannyiunknak. De ha fejenként kb. 20-30 dekát (plusz a piskótát) is betermeli valaki, hozzátéve, hogy annyira azért nem édes szájú, az azért már kemény teljesítmény :)
A mostani édes pedig dilemma. Melyik legyen vajh': túrós batyu vagy lekváros bukta? Lényegileg kb. ugyanolyan a tészta összetétele, bár most a Rama miatt inkább a túrós felé hajlok. A buktába azért keményen kell az az én-maroknyi puha zsír... Igen, szó szerint bele szoktam markolni a zsíros bödönbe :) Nekünk jó, mert sült-, nem műzsírt tudunk venni - kb. 2 havonta lehet venni egy 5 kg-os bödönyit -, és azért aránylag sokáig eláll. Kb. heti egy-két evőkanálnyi fogy el összesen :) És nem zsíros kenyérre - az csak igazi, kemencében sült friss kenyérrel és a földből kiszedett hagymával az igazi :) A hagyma meg a zsír megvan hozzá, de kemencét majd csak nyáron építünk a garázs mellé, legalábbis ez van tervben. Az üveg már gyűlik a készítéséhez :)
Ennyi bevezető után a recept - amiből még nem tudom, mi lesz, csak annyit, hogy incsifincsiség.
Túrós batyu
Hozzávalók:
Tészta:
70 dkg liszt
4,5 dl tej (bocitej, nem UHT-s!)
12,5 dkg Ramakocka
1,5 kiskanál só
8 evőkanál kristálycukor
1-1 kiskanál vanília- és rumaroma
fél csomag friss élesztő
fél csomag sütőpor
Töltelék:
50 dkg túró
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 mérce C-vitamin (tudom, kisül belőle, de akkoris kell bele :) A mérce az a Mülleres C-vitaminban levő kanálka-szerűség, és azt teszem bele)
1 evőkanál rumaroma
1 evőkanál vaníliaaroma
2-3 evőkanál tej
4 evőkanál gríz
2 marék mazsola
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a folyékonnyal kezdve bepakolásszuk a kenyérsütőbe, a 8-as, dagasztó programmal nekilendülünk a tésztacsinálásnak. Közben a tölteléket megkreáljuk. A gríz és a mazsola kivételével az egészet összeturmixoljuk/habverővel masszává katyvasztjuk. Ezután elkeverjük benne a grízt és a mazsolát.
A tésztát kb. 6 mm-es vastagságúra nyújtjuk, tenyérnyi négyzeteket vágunk belőle, közepébe teszünk másfél evőkanálnyi tölteléket, és átlós sarkokkal összehajtjuk, felvert tojással összeragasztjuk, a tetejét megkenjük tojással, és 175 fokos sütőben légkeveréssel készre sütjük. Nem szoktam, bár sokan csinálják: megszórjuk a tetejét még langyosan porcukorral.