Tehát igen, hó vége van még mindig. És nálam egyre vékonyabb a pénztárca. De azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül. És megint ki kellett találnom gyorsan és olcsón ennivalót, ami laktató is, egészséges is, és... sikerült :)
Volt a kamrában elrakva szárazbab. Megnéztem, hát hót zsizsikes lett az egész. Örvendeztem neki ezerrel :/ Így hát a Sparba beszaladgálás során magunkhoz vettem egy csomagnyi "friss" babot. 399 Ft volt, vörösbab, de mindegy, jó lesz az is. Így tehát adva volt a lányoknak beígért chilis bab hozzávalója, valamint 3 éhes száj - én nem vagyok éhes jó ideje -, úgyhogy hűtőürítést tartottam.
Szegényes bableves
Hozzávalók:
fél csomag szárazbab vagy 1 doboz konzerv bab
2 pár virsli
fél fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl
1 ek. liszt
1 ek. 10%-os ecet vagy fél ek. 20%-os ecet
fűszerek: só, bors, pirospaprika, fokhagyma, esetleg babérlevél
Elkészítés:
A szárazbabot beáztatjuk. A zacskón 4 óra áztatás szerepel - na ezt minimum be kell tartani! Konzerv babnál ilyen áztatgatásról szó sincs szerencsére. Így ha konzervből csinálja valaki, akkor ezt a lépést ki kell hagyni.
A babot kb. 2-2,5 liter vízben feltesszük főni, kb. dupla annyi víz kell neki, mint amennyi a bab adott pillanatban. Hozzádobjuk a kis darabokra vágott vöröshagymát, bors, fokhagyma, babérlevél megy bele és megfőzzük. Amikor puhára főtt a bab, megsózzuk - előtte keményíti a bab héját; tapasztalat! -, beletesszük a felkarikázott virslit, felforraljuk. Közben elkészítjük a habarást: 1 ek. lisztet a kis doboz tejföllel és a pirospaprikával elkeverjük csomómentesre, hozzáadunk egy merőkanálnyi leves levét, azzal is homogén masszává keverjük - én robotgéppel szoktam, vagyis kézi mixerrel, mert egy perc alatt megvan, és az idő mint tudjuk, pénz :) -, hozzákeverjük óvatosan, folyamatosan kevergetve a leveshez. Ezután tesszük bele az ecetet. Ezzel is felforraljuk, megvárjuk, hogy 4-5 percet főjön, addigra kidagad rendesen a lisztes anyag, majd elzárjuk a gázt/villanyt alatta, és tálalhatunk.
Másodikként egy kicsit klasszikus étel került az asztalra, de mindenesetre nálam félig-meddig klasszikus. A mélyhűtőben ott virított még vagy 10 szeletke karaj november vége-december eleje óta, amikoris Candidás lett Katica. A szeletke tényleg szeletke, mert a 3,5 éves kicsi lányom tenyerében bőven elfért, és nem is volt vastag. De hajszálvékonyra ki lehetett klopfolni és ez volt itt a fő lényeg. Úgyhogy 10 szeletke kiklopfolásra és sózásra került. Meg a Sparban újra elcsábultam, és képes voltam kemény 199 Ft-ot kiadni a lejáró szavatosságú, 35 dekányi friss, csomagolt salátáért. Én, a gonosz, pénzherdáló. A Lidl-ben meg a kígyóuborka volt 125 Ft - szintén kihagyhatatlan -, és arra jutottam, hogy azt a 3 szem paradicsomot megengedhetjük magunknak, még ha 549 Ft kilója, akkor is. Na de inkább elő a receptírással :D
Rántott hús krumplipürével és salátával
Hozzávalók 4 személyre:
10 szelet karaj (5-6 cm-es átmérővel rendelkező szeletek, tehát arányosan lehet változtatni nyugodtan)
só
2 tojás
3 ek liszt
8-10 ek zsemlemorzsa
olaj vagy zsír a sütéshez
1 kg krumpli
2 dl tej
1 ek margarin
1 csomag (350 g) friss saláta
1 salátaöntet-por (Aldis, fokhagymást használtam)
kb. 10 dkg trappista sajt
3 db paradicsom
1/4 db kígyóuborka
fél fej vöröshagyma
Elkészítés:
A húst kiklopfoljuk, besózzuk, letakarjuk. Közben a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, feltesszük főni enyhén sós vízben. A salátához a zöldségeket egy tálba szórjuk, felkockázzuk a paradicsomot és az uborkát, a hagymát hajszálnyi szeletkékre vágjuk, a sajtot kb. 1x1 cm-es darabokra kockázzuk, elkészítjük a salátaöntetet, állni hagyjuk. Két tojást felütünk és felverjük őket, de nem habosra, csak egyenletesre, megsózzuk. A zsiradékot feltesszük melegedni. A húst bepanírozzuk, kisütjük. Közben a salátára ráöntjük a szószt, összeforgatjuk vele. A krumplit leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a tejet és a margarint, simára keverjük. Ahogy a hús kisült, egyszerre lesz vele kész a krumplipüré és a saláta is, a leves pedig pont akkorra hűl ki, mire lehet tálalni.
Jó étvágyat! :)