Az úgy volt, hoooogy... szóval Katica kitalálta, hogy együnk hamburgert. Sokalltam a bolti hamburgerek árait, úgyhogy félig-meddig saját készítésű hamburgerre "fanyalodtunk". Tehát iránysurány a dili, és zsemlevétel. Mert nem volt sok humorérzékem zsemlét sütni, pedig azzal lett volna igazán jó. De azt a kemény 14 Ft-ot hajlandó voltam feláldozni darabjáért. :) Már csak a darált húst és a zöldséget kellett megcsinálni bele, ami nem volt túl necces dolog.
Házi "hamburger"
Hozzávalók:
30 dkg darált hús
3 szelet kenyér
3 nagy csipet só
1 mk őrölt bors
késhegynyi pirospaprika
1 egész tojás
1 csipetnyi fokhagymagranulátum
10 db zsemle
fél db kígyóuborka
3 db paradicsom
fél db hagyma
fél fej jégsaláta
ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint
Elkészítés:
A kenyeret megfosztjuk a héjától. Meleg vízzel összetrutyizzuk a kenyérszeleteket, a hússal összekeverjük és szinte krémesre nyomkodjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojást és azzal is összekeverjük. Az egésznek egy lágy, fánktésztához hasonló állagú valamivé kell válnia, addig kell nyomkodni-gyúrni-dagasztani. A zsiradékot megmelegítjük közben. Egy-egy, kb. őszibarack méretű húsgolyót csinálunk, ezt lelapogatjuk vékonyra, és zsemlemorzsában megforgatjuk, kisütjük.
A zsemléket félbe vágjuk, először egy jégsaláta levelet teszünk rá, erre kerül a hús, majd hagyma, uborka, paradicsom és a szószok (ketchup, mustár, majonéz, kinek mi tetszik).
Természetesen volt hozzá sült krumpli és narancs ízű szénsavas lötty